Theater

 

Zwanenmeer

24 januari 2022

Muziektheater (6+) van Holland Opera met jaloerse zussen, heksen en zeven zwanen. Over bijzonder gewoon zijn en gewoon bijzonder zijn. Tourt van januari – april door Nederland en België. Zie speellijst.

Jesse Passenier en Niek Idelenburg arrangeerden de muziek van Tsjaikovski voor een klein ensemble. Voor de tekst mixte ik De Wilde Zwanen van Andersen, Het Zwanenmeer van Tsjaikovski en een vleugje Assepoester tot een spannend nieuw sprookje.

Volkskrant **** en NRC ****

Gegevens

Geschreven voor Holland Opera. Reprise uit 2018.
Regie: Joke Hoolboom
Met 3 zangers en 3 muzikanten

 

Recensies

 

NRC ****

23-12-2018

Opera Zwanenmeer voor kinderen is een voltreffer

Zwanenmeer is opnieuw een voltreffer, waarmee is bewezen dat een goed libretto, ook voor jeugdopera, cruciaal is. Zwanenmeer heeft diverse troeven zoals het muziek arrangement: Tsjaikovski bewerken voor viool, cello, klarinet en harp – ja, dat werkt, waarschijnlijk juist omdat ook het origineel zo sterk melodisch is. Andere troef is het laagdrempelige, dramaturgisch slimme libretto. Het biedt een fijne combinatie van tumultueuze tweespraken en contemplatieve solostukjes en doet glimlachen om zinnen als 'kom dansen, pak je kansen!' en 'ik ruik naar honing, ik wil een kroning!'. Ruim vijftig minuten vliegen voorbij.

Reacties

 

Boeken

Theater