Het Werkstuk (10+)

30 januari 2023

Eva heeft elf tenen, één beroemde moeder, en nul vaders. Oké, ze heeft wel een vader, maar haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken over iets waar ze meer over wil weten, kiest ze dus ‘biologische vaders’ als onderwerp. Hoe meer Eva zich in haar werkstuk vastbijt, hoe zekerder ze weet dat ze haar vader wil ontmoeten. Als ze ontdekt dat hij waarschijnlijk in Suriname woont, schakelt ze stiekem de hulp in van een televisieprogramma. Het wordt een duizelingwekkende zoektocht. Hoe ver gaat ze om haar vader te vinden?

‘Heerlijk filmisch, vloeiend geschreven avontuur van bijna 400 bladzijden, waar het woord ‘meeslepend’ voor lijkt uitgevonden.’ (Trouw)

Zilveren Griffel 2020
Shortlist Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020

Gegevens

Jeugdroman (10+) uitgeverij Querido, 2019
Met tekeningen van Karst-Janneke Rogaar
ISBN: 9789021414867
Prijs: 15,99
Ook verkrijgbaar als E-book of luisterboek.

Lessuggestie

Lessuggestie van Leesplan, Stichting Lezen

Fragment

Ik probeer niet aan kaaimannen te denken. Of aan piranha’s. Ook niet aan watergeesten. Alleen aan de overkant. Het is niet ver.
Tot mijn middel sta ik in het kolkende water, mijn handen om het touw geklemd. Het laatste restje van de touwbrug. De rivier trekt en trekt. Vogels krijsen boven het geraas uit, alsof ze me aanmoedigen: kom op Eva, je kunt het!
De overkant. Daar moet ik heen. Daar is hij. Ergens achter die muur van bladeren, boomstammen, stengels en lianen.
Ik zet een stap, dieper de rivier in. Het water komt tot mijn navel en sleurt me al bijna mee. Maar dan willen mijn voeten niet meer verder. Het touw schuurt in mijn handen, de spieren in mijn armen beginnen te trillen. Duizenden kilometers heb ik gereisd, en nu ik zo dichtbij ben, durf ik niet meer.
Nog één keer kijk ik om. Aan een tak hangt mijn rugzak met mijn telefoon en mijn werkstuk waar het een paar weken geleden allemaal mee begon. Als ik een ander onderwerp had gekozen, had ik nu niet hier gestaan. Dan zat ik nu gewoon in de klas, naast het lege aquarium, achter Luuk.

Bestellen

Bestel dit boek bijvoorbeeld via de site van Querido

Recensies

 

jaapleest.nl

21 nov 2019

Op zoek naar een vader met elf tenen

Eva gaat recht op haar doel af en slaat adviezen van volwassenen in de wind. Daarmee is ze een op en top kinderboekpersonage dat meteen een plekje in het hart verovert. (...) Een hoog pageturner-gehalte. Met name de Freek Vonk-achtige tocht door Suriname is adembenemend.

Trouw, Bas Maliepaard

8 dec 2019

Simon v.d. Geest levert topboek af over een familiegeheim

‘Het werkstuk’ is een heerlijk filmisch, vloeiend geschreven avontuur van bijna 400 bladzijden, waar het woord ‘meeslepend’ voor lijkt uitgevonden. Net als in zijn ‘Spinder’ en ‘Spijkerzwijgen’ draait het verhaal om een familiegeheim en komen een levensechte vertelstem en soms licht poëtische zinnen natuurlijk samen.

Volkskrant, Pjotr van Lenteren

23 nov 2019

Simon vd Geest excelleert in de schoonheid van viezigheid

Met de wilde plaatjes van Zilveren Penseelwinnaar Karst-Janneke Rogaar erbij, smeedt Van der Geest in Het werkstuk thema's uit eerder boeken als familiegeheimen in Spijkerzwijgen en ontspoorde dierenliefde in Spinder samen tot bijna vierhonderd bladzijden leesplezier.

Kidsweek

28 nov 2019

Zoektocht naar vader met elf tenen

Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle is een heerlijk avontuur waar je meteen helemaal inkruipt. Alles is goed gelukt. De hoofdstukken uit Eva’s werkstuk zijn leuk geschreven, de tekeningen zijn ontzettend grappig, de zoektocht naar Eva’s biologische vader is spannend en de reis door Suriname wordt zo levensecht beschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent.

Reacties

 

 1. Sofie Wolf

  5-01-2020 11:59

  HAARLEM In de Kennemer Boekhandel is zaterdag 16 november vanaf 16.00 uur de feestelijke boekpresentatie van het nieuwe boek van oud-Haarlemmer Simon van der Geest: ‘Het werkstuk’. Karst-Janneke Rogaar tekende de illustraties.  Jeugdboekenschrijver en Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest schreef een nieuw 10+-boek: ‘Het werkstuk’ of ‘Hoe ik verdween in de jungle’. Een heel aanstekelijk verhaal over vriendschap, bloedbanden en jezelf zijn. 

 2. Carolijn Leisink

  7-06-2020 13:42

  Ik heb genoten van je ’to the point’ manier van schrijven. Zo helder en tegelijk, heel gelaagd. Met name de manier waarop je ruimtes omschrijft, theaterachtig. Je hoofdstukken zijn prettig van lengte, waardoor je door blijft lezen. Er zit veel variatie in het verhaal, wat jongeren zeker aanspreekt. De beroemde moeder, het meedoen aan het tv programma, maar ook het zoeken van identiteit, vriendschap. En dan nog het inkijkje in het land Suriname. Kortom, ik heb oprecht genoten.

 3. hendrik

  30-01-2023 14:43

  het boek is heel leuk en spannend

 4. simon

  31-01-2023 15:03

  Wat fijn dat je hebt genoten!

 5. isabeau

  10-04-2023 19:09

  ik doe hier over mijn boek bespreking

 6. simon

  10-04-2023 20:04

  Wat leuk! Ik wens je heel veel succes en plezier met je boekbespreking!

 7. Sanne

  6-05-2023 21:33

  Ik heb twee dochters van 8 en 11 en beiden vinden het boek heel leuk. Ze moeten vaak gieren van het lachen.

 8. simon

  10-05-2023 09:33

  O, wat leuk! Goed om te horen…

 9. yfke

  14-02-2024 11:21

  Ik vind het zo’n leuk boek. Kinderen in mijn klas zeggen dat het een heeeel raar boek is. Dat vond ik soms ook maar ik genoot er veel van het boek. Ik vind het ook zo heerlijk hoe het boek in elkaar zit. Echt een aanrader

 10. simon

  14-02-2024 14:29

  Hallo Yfke,

  Dat vind ik nou leuk om te horen! En misschien vindt je klas het raar, maar raar is leuk, toch? Gewoon is vaak maar saai.
  Groetjes!

 11. Blinker

  13-04-2024 19:17

  Dit boek is leuk !🤩

Boeken

Theater